VIDEO SMART

Zakelijke video’s hoeven niet saai te zijn

3 manieren om zakelijke filmpjes te maken die echt bekeken worden!

Kunnen we alsjeblieft stoppen met het maken van saaie, langdradige bedrijfsvideo’s? Je kent ze wel: de filmpjes die ook echt “bedrijfsfilm” heten, waarin een persoon in pak 10 minuten voor een camera praat, zonder dat we echt ZIEN waar de persoon het over heeft.  

Ik geef al jaren video & vlog trainingen bij veel verschillende bedrijven, en ik kan je verzekeren: zakelijke video’s hoeven niet saai te zijn. Het maakt niet uit wat voor budget je hebt, wat voor bedrijf je voor werkt, wat voor regels je video aan moet voldoen, of hoe groot je camera is: er zijn altijd manier om je video visueel interessanter te maken! 

 

1. Stop met vertellen. Laat ZIEN

 

Je maakt een video, geen podcast. Dus de eerste vraag die je jezelf eigenlijk moet stellen als je een zakelijk filmpje gaat maken: wat gaan mijn kijkers ZIEN? Hoe kan ik mijn kijkers visueel betrekken in m’n verhaal, hoe blijven ze geïnteresseerd in de inhoud van mijn video? 3 manieren om je kijkers visueel te betrekken:

 

  • Laat de ‘presentator’ iets vasthouden, showen: 
    De persoon voor de camera kan een product, foto, krant, of iets symbolisch (glas ‘half vol’) vasthouden en laten zien. De hele tijd naar een pratend hoofd kijken verveelt. Maar elke keer als je iets ‘nieuws’ in een shot brengt, wordt het voor de kijker iets interessanter om te blijven kijken. Houd het product lang in beeld, het liefst dicht bij het hoofd van de persoon die vertelt (we kijken namelijk naar gezichten). Houd het product niet alleen vast, maar beweeg het richting de camera, of laat zien hoe het product werkt. 

    No alt text provided for this image
    • Gebruik beweging en interactie. 
      Waar kijk je liever naar, iemand die lang stil staat, of iemand die bezig is iets te doen?
      Beweging en interactie is key in een dynamische video. En de beweging hoeft niet overdreven te zijn (teveel kan zelfs afleiden), maar de goede bewegingen kunnen enorm helpen in het overbrengen van je boodschap. Stel, je vraagt een collega om een groot magazijn te laten zien. Je kunt de collega voor het magazijn filmen, stilstaand, terwijl hij/zij over het magazijn vertelt. Of, je filmt de collega al wandelend door het enorme magazijn terwijl hij/zij producten neerlegt. Het verhaal, de basis, blijft hetzelfde – maar de manier van filmen kan zorgen voor meer betrokkenheid vanuit de kijker.

       

      • No alt text provided for this image
      • Voeg foto’s en video’s toe. De derde manier om je video visueel interessanter te maken: voeg extra visuals toe tijdens het bewerken van de video. Luister goed naar wat de persoon in je video zegt, en zet daarna foto’s/video’s/plaatjes/graphics/screencast in beeld. In mijn cursus “filmen en editen met je telefoon” laat ik je zien hoe je verschillende afstanden, hoeken en beweging kunt gebruiken om dynamische shots te maken. Deze extra laag aan visuals geeft een extra dimensie aan je video: elke keer als er een video of foto in beeld komt, is de kijker visueel getriggerd en meer geneigd te blijven kijken. 

         

         

        2. Verras je kijker

        Als je kijker van tevoren al weet wat er gaat gebeuren, is er niet veel reden om te blijven kijken. Dus…verras je kijker. En dat hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn als het misschien klinkt!  

        Je kunt vaak juist hele kleine dingetjes doen in je video om je kijker te verrassen: zodat de kijker niet achterover leunt, maar juist wil weten wat er gaat gebeuren: 

         

      • Loop of beweeg in/uit een gebouw, voertuig of kamer naar iets of iemand – zonder dat je wellicht vertelt wie of wat we precies te zien krijgen, zodat de kijker de verrassing ervaart. Je kunt bijvoorbeeld een deur open doen en al lopend zeggen “hier binnen zit de winnaar van onze contest, we gaan even kijken wie het is.” Of, je kunt uit een auto stappen terwijl je zegt: “vandaag ga ik naar een afdeling die op een compleet nieuwe manier te werk gaat.”   Ergens naartoe bewegen is vaak veel interessanter dan stilstaand beeld. Het is vaak interessanter om te kijken naar iemand die al lopend iets vertelt, dan iemand die stil staat voor een gebouw. Dus: kijk om je heen, en bedenk: hoe kan ik hier beweging gebruiken?

         

        No alt text provided for this image

      • Werk met kleine teasers aan de start van de video, en door de video heen. Tijdens een product review kun je bijvoorbeeld iets zeggen als “dit product heeft een indrukwekkende update die ik nog niet eerder heb gezien, ik laat die zometeen zien.” Je kunt ook werken met visuele teasers. Als je bijvoorbeeld een how-to video maakt, hoef je niet altijd in chronologische volgorde dingen te laten zien. Het is het vaak handig om het eindresultaat al aan het begin te laten zien. Stel, je maakt een video waarin je laat zien hoe je een appeltaart bakt. Je kunt dan kiezen voor een standaard intro “hoi, ik laat je in deze video zien hoe je in 5 stappen mijn favoriete appeltaart bakt.” Maar, je kunt ook beginnen met het eindresultaat (dit wordt dan een teaser). Je doet bijvoorbeeld de oven open en haalt er een heerlijk uitziende warme appeltaart uit, terwijl je zegt: “in deze video laat ik je zien hoe je deze heerlijke appeltaart maakt!” 

         

      • Alles dat open/dicht kan, kan een klein verrassingselement toevoegen aan je video.  Film bijvoorbeeld liftdeuren die openen (wie zou eruit lopen? Spannend!), of een doos of envelop die open gemaakt wordt (wat zou erin zitten? Benieuwd!). Je kunt dit zelfs meenemen in een interview. In plaats van een regulier interview waarin vragen worden gesteld, kun je ook een box/doos/hoed in beeld zetten waar vragen uit worden gehaald. Dit voegt visueel een extra element toe, het zorgt voor een kleine verrassing voor elke vraag, en daarnaast zorgt het ook voor wat spontaniteit bij degene die geïnterviewd wordt. Neem dus kleine verrassingselementen mee door je video heen!

         

         

        3. Wees maar mens

         

        Wil je video’s maken die mensen niet alleen kijken, maar zich ook echt zullen herinneren? Probeer dan eens wat ‘echte mensen’ te laten zien in je video. Wees niet bang om mensen te laten zien hoe ze echt zijn. We doen tenslotte zaken met mensen, niet met merken.  

         

      • Het gaat niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt.
        We weten allemaal hoe belangrijk non-verbale communicatie is. Toch gaan we vaak gekke dingen doen als we een zakelijk filmpje maken. Dan gaan we ineens wel heel erg letten op de woorden die gezegd worden, en de precieze volgorde die de woorden hebben. En dat terwijl de kijker vaak meer laat op hoe je iets vertelt ipv de precieze woorden die je gebruikt!
        Let dus op: hoe is de houding,  lichaamstaal en expressie? In onze “Camera Confidence Cursus” nemen m’n zus Joseffa en ik je mee in allerlei hands-on manieren en tips om je boodschap krachtig en overtuigend over te brengen voor een camera. De juiste ‘presence’ zou de basis moeten zijn voor je zakelijke video. Als de boodschap niet goed overkomt, kun je eigenlijk net zo goed niet filmen.

         

      • Two to tango. Als de persoon voor de camera het lastig vindt om iets goed te vertellen, dan kan het een goed idee zijn om iemand anders erbij te vragen en het samen te doen. Wellicht een collega met wie ze goed op kunnen schieten. Zodra mensen samen voor de camera staan, ontstaat er vaak interactie en spontaniteit – mensen zijn meer geneigd zichzelf te zijn als ze iemand anders hebben om mee te praten.  

        No alt text provided for this image
      • Dump perfectie, wees mens.   We weten allemaal dat het heel normaal is om je af en toe te verspreken, of “uh” te zeggen. Maar zodra we voor een camera staan, willen we al die kleine menselijke “foutjes” niet meer. Dan wordt er meteen op stop gedrukt zodra iemand zich verspreekt. Heel jammer vind ik dat, wat het zijn vaak juist die kleine dingen die een mens uniek maken. De manier hoe je spreekt is vaak veel belangrijker dan wat je zegt. Mijn advies is dan ook: blijf opnemen. Ga gewoon door als iemand zich verspreekt, of als er iets grappigs gebeurt (leuk voor bloopers!). Je hoeft niet meteen op stop te drukken en het hele riedeltje opnieuw te doen. Kijkers hebben vaak meer interesse in een video waar een echt mens spreekt waar ze een connectie mee voelen.

      Stop making videos about companies, make videos about people.

      Leuk, deze tips, maar hoe pas je ze toe? Ga naar een van mijn (incompany) trainingen rondom zakelijke vlogs/video’s maken en videomarketing, of volg meteen een online cursus rondom video’s maken of de camera confidence cursus. 

      Ik ben natuurlijk ook heel erg benieuwd wat voor tips jij hebt: hoe maak jij zakelijke video’s interessant? Laat zeker een reactie achter!

      Let’s GET VISIBLE!

      Klaar voor een video boost?